четвер, 17 травня 2018 р.

ТУРИСТИЧНІ ПЕРЛИНИ ІРШАВЩИНИ

Палац-фортеця графів Телекі


Пам'ятка архітектури XVIII ст. національного значення. Унікальний палац-фортеця в бароковому стилі. Розташований у селі Довге, побудований у 1712—1798 роках графами Телекі. Пам'ятка являє собою комплекс споруд, обнесених оборонним муром з бійницями, це садибна інтерпретація «palazzo in fortezza» — палацу, оточеного фортечними мурами та бастіонами. Палац побудовано в стилі бароко. У дворі розбитий невеликий парк, тут ростуть дві вікові липи. За оцінками фахівців вік однієї з лип — до 600 років, обхват — 6 метрів, висота — 25 м. 

Боржавська вузькоколійна залізниця

В народі має назву «Анця Кушницька— одна з небагатьох діючих  вузькоколійних залізниць в Україні, в межах Іршавського, Берегівського, Виноградівського районів Загальна довжина залізниці — 123 км, ширина колії — 750 мм. Перша черга Боржавської вузькоколійки введена в експлуатацію 23 грудня 1908 року. Залізниця використовувалась передусім для перевезення деревини з гірських масивів для подальшого транспортування та переробки. Народна назва - «Кушницька  Анця». Кушницька, бо до 1994 року вузькоколійкою здійснювався дуже інтенсивний рух до села Кушниця. Тепер там колію розібрали. 
Відкрили вузькоколійку 23 грудня 1908 р. На урочистій церемонії був присутній сам міністр шляхів сполучення Угорського королівства-складової частини Австро-Угорської монархії. Тривалий час «Анця» була головним транспортним засобом для жителів навколишніх сіл.   
Головна вітка пролягла вздовж річки Боржави, що й дало назву залізниці. У верхів'ях річки колія розгалужувалась на кілька віток, які вели до віддалених гірських лісорозробок. 
Сьогодні здійснюються лише пасажирські перевезення.В межах Іршавського району діє маршрут «Іршава-Хмільник».


Національний природний парк "Зачарований край"


Площа парку - 6101,0 га. 
Парк є природоохоронною, рекреаційною, культурно-освітньою, науково-дослідною установою загальнодержавного значення i входить до складу природно-заповiдного фонду України.
Найбільшою вершиною парку є гора Бужора висота -1085 м. На території парку знаходяться унікальні природні об’єкти:
Оліготрофне сфагнове болото "Чорне багно" - ботаніко-гідрологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення, що є найглибшим торфовим болотом Українських Карпат (глибина майже 7м).
"Зачарована долина" - геологічний заказник місцевого значення площею 150 гектарів, який відзначається своєрідними рідкісними формами скельного рельєфу. Тут у результаті водно-повітряної ерозії виникли оригінальні кам’яні утвори висотою до 100 м. Окремі з них мають назви Стрімчак, Кам’яна Смерека, Кам’яний Верблюд, Руїни Замку, Тронний камінь, тощо;
Букові праліси – спонтанно сформовані екосистеми.
Ліси займають 87,5% всієї території НПП.
Флора та фауна "Зачарованого краю" характеризується значною біорізноманітністю. Встановлено, що на території парку зростають 165 видів рослин та мешкає 58 видів тварин, з яких 29 видів рослин і 38 видів тварин занесені до Червоної книги України.





Кузня-музей «Гамора»


Точна дата заснування кузні невідома, але відомо, що в середині XVIII ст. на місці майбутньої кузні діяла паперова фабрика, яка вже використовувала силу падаючої води. 
На сьогоднішній день, кузня «Гамора» діє, як музей, і, як кузня. Тут виготовляють лопати, мотики, рогачки для винограду, для мешканців села та довколишніх сіл, а також сувеніри для туристів у вигляді підкови.
Кузня «Гамора», якій виповнилось 300 років, є єдиною діючою водяною кузнею в Європі.
Щороку, в останню неділю червня, тут проводиться фестиваль ковальського мистецтва та народних промислів «Гамора».




Імстичівський монастир


Памятка архітектури XVIII ст.
Імстичівський монастир було засновано у другій половині XVII ст. Виникнення цієї обителі пов’язано із діяльністю єпископа Йоанікія Зейкана, Першою згадкою про заснування монастиря є дарча грамота пана Улашина від 16 червня 1654 р Спершу монастир складався з дерев’яного корпусу келій, малої церкви й господарських споруд, згодом його перебудували.


Дерев’яна церква Введення Пресвятої Богородиці, с. Локіть 1784 р.


Культова споруда, яка відноситься до пам'яток національного значення.
Церква має величезну історичну цінність, адже відноситься до храмів так званого лемківського стилю і є однією з найстаріших на Закарпатті. Споруда зведена з дубових колод з невисокою баштою, проте без єдиного гвіздка, що є незаперечним доказом майстерності її творців. Церква є насправді величним витвором мистецтва. Інтер’єр храму досить простий, але вівтар красиво та дорого оздоблений. Також всередині є старовинні молитовні книги, фрески та древні ікони. 
На брусах церкви є зарубки та кутові з'єднання, і деякі спеціалісти вважають, що споруда була перенесена до села Локіть, а спорудили її у 1784 році у с. Заріччя і на території нинішнього села вона опинилась у 1800 році.



Церква Покрови Пр. Богородиці, XVIIІ ст., 1839. с. Дешковиця.


Церква збудована в селі Сільце в першій половині ХVIII сторіччя. Тоді вона була триверхою церквою бойківсько-лемківського типу. У 1778 р. її перевезли с. Дешковиця. Стіни зроблені з дуба, бука та з'єднані між собою вирізкою за допомогою сокири. Тут зберігаються старовинні ікони та настінні розписи.
Велика каркасна двоярусна дерев'яна дзвіниця Покровської церкви, збудована у 1839 році, належить до найцікавіших пам'яток цього жанру.



Іршавський історико-краєзнавчий музей


Музей заснований у 2007 році.
Основний фонд музею налічує більше 700 експонатів різних часових епох. В експозиціях представлена епоха кам’яного віку (палеолітична стоянка у с. Малий Раковець, Лозянська гора та урочище Вацковець), епоха бронзи і заліза (городище Стремтура), виникнення укріплених слов’янських городищ (околиці сіл Білки, Арданово, Чорний Потік, Осій), епохи середньовіччя (руїни Броньківського замку) і виникнення сучасних поселень, періоду XVIII-XIXстоліть (заснування Імстичівського монастиря), повстання під проводом Ференца Ракоці ІІ і бій повсталих селян-куруців біля с. Довге, будівництво Довжанського замку, заснування водяної кузні «Гамора» у с. Лисичово), розвиток регіону за часів Чехословацької республіки, проголошення незалежної  держави Карпатська Україна, угорська окупація, прихід Червоної армії і утвердження радянської влади, новітній період і сьогодення.
Окремо створена експозиція з історії та діяльності Боржавської вузькоколійної залізниці, гасових (керосинових) ламп к.ХІХ – поч.ХХ ст., про легенду Іршавщини – Івана Фірцака-Кротона - найсильнішого чоловіка ХХ століття та відомих людей району: ветеранів війни, вчителів, вчених, письменників, артистів, чорнобильців, учасників війни в Афганістані, спортсменів.
Серед оригінальних речей можна назвати кам’яні сокири та скребачки, бронзові сокиру та наконечник списа, римська та польсько-литовські монети (боротинки), булаву, знайдену на руїнах Броньківського замку, залізну шаблю  та ядро періоду повстання Ференца Ракоці ІІ, уніформи чехословацького та радянського залізничників, оригінальні документи та агітаційні листівки часів Карпатської України, особисті речі та листи солдата угорської армії, військову уніформу та нагороди легіонера чехословацького корпусу, колекцію скляних пляшок середини XIX- початку XX століття, предмети побуту кінця XX століття, старовинний одяг та взуття, дерев’яний ткацький станок, колекцію монет та паперових купюр, поштових листівок та конвертів, поштових марок, значків, гончарні вироби та ще багато іншого.



Водяний млин у с. Луково


 Раритетні млини, виготовлені з дерева, годують селян і приваблюють туристів. Це один з небагатьох млинів на Закарпатті, який ще досі працює. Сьогодні йому вже близько 200 років.



Найвища вершина Іршавщини гора Кук


 Висота гори — 1361 м.
Гора знаходиться південно-східній частині масиву Полонина Боржава. Розташована на межі Іршавського та Міжгірського районів. 
Гора Кук до висоти 1200—1250 м вкрита буковими лісами з поодинокими деревами ялини і ялиці, вище — полонини з чорничниками.
Головний масив гори простягається з півдня на північ (частково на північний захід) до сусідньої гори — Полонина Кук (1190 м). Південні відноги гори переходять у хребет за назвою Толяний. Південно-східні відноги простягаються в напрямку хребта Палений Грунь. Північно-східні схили вершини дуже круті та важкопрохідні.
Кук є популярним об'єктом туризму. Через гору проходить пішохідний маршрут «Вершинами Боржави», який починається у смт Воловець і веде до села Броньки, а також маршрут «с. Лисичово-г. Кук»
На південь від гори розташований Річанський зоологічний заказник.

Немає коментарів:

Дописати коментар