понеділок, 6 серпня 2018 р.

110 день народження відсвяткувала вузькоколійка


          5 серпня 2018 року Боржавська вузькоколійка відсвяткувала своє 110 день народження.  Свято відбулося на станції Хмільник на Іршавщині. В рамках заходу громадська організація «Боржавська ініціатива»  та місцеві активісти організували велопробіг історичним маршрутом Боржавської вузькоколійки. Дві велокоманди проїхались з села Кушниця до ст.Хмільник (45 км) та міста Берегова- ст. Хмільник (35 км.). Це були умовно 2 команди українська та угорська.
У святі також взяли участь туристи з Угорщини,  Іршавського, Виноградівського та Берегівського районів. Вони мали можливість покататись на потязі,  взяти участь у конкурсах та квестах, скупатись в р.Боржава, спробувати гуляш та продегустувати традиційні закарпатські страви, вино, сир, солонину.
Також нагадуємо,що регулярно також проводяться заходи з промоції туристичних можливостей залізниці. Організовувались винні, гастрономічні, ягідні тури, навіть відбулась подорож Святого Миколая на потязі.
Коротка історична довідка:
Боржавська вузькоколійна залізниця  у народі має назву «Анця Кушницька» це одна з діючих вузькоколійних залізниць в Україні, в межах Виноградівського, Берегівського та Іршавського районів Закарпатської області.
Загальна довжина залізниці 123 км, ширина колії 750 мм.
Перша черга Боржавської вузькоколійки введена в експлуатацію 23 грудня 1908 року. Залізниця використовувалась передусім для перевезення деревини з гірських масивів для подальшого транспортування та переробки.

Головна гілка пролягла вздовж річки Боржави, що й дало назву залізниці. У верхів'ях річки колія розгалужувалась на кілька віток, які вели до віддалених гірських лісорозробок. Нині в робочому стані залишається гілка Виноградів — Хмільник — Іршава, а також Берегове — Хмільник.  Зараз залізниця експлуатується рідко, переважно для туристичних подорожей маршрутом «Виноградів — Хмільник». 












Немає коментарів:

Дописати коментар